Galeria de statui a castelului din Bonţida


Galeria de statui a castelului din Bonţida este cea mai importantă realizare artistică de acest gen din Transilvania secolului al XVIII-lea. Galeria a fost creată în anii 1740-50, odată cu extinderea castelului iniţiată de Bánffy Dénes, din dorinţa de a decora reşedinţa nobiliară după modelul clădirilor aristocratice din Viena.

Conceperea şi realizarea galeriei, element reprezentativ obligatoriu în această epocă, a fost încredinţat sculptorului clujean Johannes Nachtigall, care s-a inspirat în crearea figurilor de o calitate artistică remarcabilă (eroi, zei, titani) din mitologia greacă şi Metamorfozele poetului roman Ovidiu. Pe frontonul nordic şi sudic al clădirii principale baroce au fost aşezate câte 3 figuri mitologice, iar pe cel sudic s-a realizat şi o amplă compoziţie a blazonului cu grifoni. Intrarea principală a ansamblului se află în axul principal al clădirii în formă de potcoavă, prelungită simetric de grajd şi de manej, înconjurând court d’honneur-ul. Pe frontonul porţii exterioare cu blazonul familiei purtat de grifoni în bazo-relief, au fost amplasate 3 statui reprezentând titani, iar poarta interioară a fost decorată cu 7 figuri mitologice, cu 3 titani în poziţie centrală. Aripile nord şi sud aveau pe atic câte 4 statui de piatră orientate spre court d’honneur. Pe parapetele de atic dinspre curte a grajdului şi a manejului se găseau câte 11 sculpturi cu figuri de zei şi eroi antici. Faţadele exterioare ale manejului şi ale clădirii porţii erau împodobite cu 20 de urne bogat sculptate, pe alocuri având şi ornamente figurative.
Original, existau 36 de urne, însă cele de pe clădirea grajdului au dispărut înainte de 1944. Galeria de sculpturi a fost completată de intrări reprezentative, poarta manejului cu statuia unui călăreţ cu calul cabrat, iar cea de la grajd cu relieful unui cal. Măiestria artistică a fântânii de băut din grajd s-a datorat sculpturii în mărime naturală a unui cal ce suflă apă prin nări. Statui şi urne se găseau de asemenea şi în parcul castelului.

Galeria de peste 80 pe piese a devenit victima nepăsării din ultima perioadă de cincizeci de ani. Statuile ce s-au păstrat se află în mare parte la Cluj. Piesele sculptate sparte ce zăceau pe jos în jurul castelului, au fost duse la Muzeul de Istorie al Transilvaniei în 1978, în lapidariu (8 statui şi 4 urne), respectiv la departamentul patrimoniu (13 statui şi 4 urne.)
În locaţia originală s-au păstrat 2 statui pe aticul grajdului (Cadmos şi Helios), iar în muzeul recent înfiinţat în clădirea porţii, se găsesc fragmente din 5 statui (de pe clădirea principală) şi din 2 urne, iar în faţa acestuia s-a expus un fragment din statuia calului de la fântâna grajdului.

Sperăm ca majoritatea statuilor să revină la castel, odată cu dezvoltarea muzeului.

Sprijiniţi de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales

Sponsori: