În scurt despre castelului Bánffy din Bontida

Pe drumul naţional Cluj-Dej trecând de satul Răscruci  se pot observa turnurile Castelului Banffy din Bonţida, aşezat pe malul Someşului.
Cunoscut odinioară ca Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy din Bontida este una din cele mai frumoase castele din Bazinul Carpatin.

 

Deşi probabil a existat o reşedinţă nobiliară în secolele 14 şi 15, documentele scrise datează doar din sec 16. Potrivit unui raport militar din 1680, existau fortificaţii ce înconjurau conacul, alcătuite din clădirile renascentiste şi bastioanele de colţ.  Dénes Bánffy (1638-1674), comite de Dăbâca şi Cluj, consilierul principelui Mihály Apafi I. a avut capacitatea de a construi un asemenea castel renascentist impunător.

Dénes Bánffy II. a moştenit proprietatea în 1735, la vârsta de 12 ani, şi-a petrecut tinereţea la Viena, având  importante funcţii în curtea împărătesei Maria Tereza. El a început reconstrucţia în stil baroc a castelului în 1747. Prima fază a construcţiilor (1745 - 1751) s-a concentrat asupra curţii de onoare din faţa clădirii porţii. Noile clădiri au fost compuse din manej, grajd, remiză, locuinţele servitorilor, inspirate din arhitectura barocă vieneză. 

József Bánffy a ordonat demolarea clădirii porţii, în jurul anilor 1820,  întredeschizând curtea barocă cu cea renascentistă.Din materialul de construcţii obţinut din turnul porţii s-a construit moara de apă de lângă castel.

Parcul a fost şi el transformat. József Bánffy a creat în locul parcului franţuzesc unul romantic, conţinând toate elementele corespunzătoare unui parc englezesc.
în toamna anului 1944, trupele germane în retragere incendiază şi jefuiesc castelul, nimicind mobilierul, biblioteca, vestita galerie de portrete, doar câteva fotografii de epocã păstrează imaginea interioarelor luxuriante.

Naţionalizarea, funcţiunile neadecvate, lipsa de întreţinere au condus la degradarea rapidă a ansamblului de clădiri.

în anii '60 Direcţia Monumentelor Istorice intervine în vederea consolidării clădirii principale, dar din lipsă de fonduri după puţin timp lucrările de restaurare sunt întrerupte.
Starea sa precară a fost recunoscută oficial, fiind inclusă pe lista WMW din anul 2000 cu Cele Mai Periclitate 100 de Situri din Lume.

Valoarea arhitecturală şi istorică, precum şi starea de degradare a castelului determină ca restaurarea şi exploatarea sa să devină o sarcină complexă, care va avea succes doar cu o strategie pe termen lung şi cu colaborare internaţională.

Lucrările de restaurare sunt lansate în 1999, în urma acordului cultural semnat între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Restaurarea de înaltă calitate şi protecţia pe termen lung vor fi asigurate de Transilvania Trust şi Institute of Historic Building Conservation (IHBC), prin organizarea Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit.
Ansamblul va cuprinde si unităţi comerciale, ca restaurant, magazin de suveniruri, cafenea, precum şi un centru de conferinţe.
Activitatea comercială se desfăşoară deocamdată doar în cadrul cafenelei culturale din bastionul corpului fostei bucătării, (deschis zilnic între orele 10-18) dar pe termen lung se doreşte ca în clădirea principală să funcţioneze un hotel şi centru de conferinţe. Activitatea comercială şi cea de specializare desfăşurate în paralel vor asigura dezvoltarea susţinută al ansamblului Castelului Bánffy.

Castelul se poate vizita zilnic între orele 9-19.

Sprijiniţi de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales

Sponsori: